Niet voor jezelf op durven komen. Je merkt dat je steeds weer over je eigen grenzen gaat en raakt overbelast. Je kunt je eigen grenzen ook niet voelen en bent je er niet van bewust, voordat het ‘weer te laat’ is. Staat altijd klaar voor anderen en hoopt op die manier de waardering te krijgen die je zo nodig hebt. Geen nee durven zeggen en bang om onaardig gevonden te worden. Je hebt minderwaardigheidsgevoelens en last van een negatief zelfbeeld. Je weet ook niet wie je eigenlijk bent en wat je eigen wensen / behoeftes zijn. Je bent gevoelig voor kritiek, je laat je snel onderuit halen. Je bent snel boos, je kunt je moeilijk concentreren en je merkt dat je soms een glas te veel drinkt, gaat eten of trekt je terug in jezelf.


Het kan ook zijn dat je je emotioneel misbruikt voelt. Dat mensen misbruik maken van jou goedheid en het lukt maar niet om je ertegen te weren. Het is moeilijk om je los maken van je ouders / op eigen benen te staan en dat maakt je steeds weer onzeker. Hoe kun je hier weerstand tegen bieden.

Al deze gevoelens veroorzaken machteloosheid en kunnen zo sterk en lang aanwezig zijn dat je er allerlei (langdurige) klachten door ontwikkeld. Stress, lichamelijke of milde depressieve klachten. Je ongelukkig voelen en het leven maar niet ‘op de rails’ krijgen.

Een pad ontstaat door erop te lopen.