Steeds meer jonge mensen hebben last van ‘het dertigersdilemma’. Alles perfect willen doen en het liefst alles mee maken. Er is ook zo veel te kiezen in deze hectische tijd. Maar, hoe maak je tijd voor jezelf en hoe maak je keuzes die jou een blijer mens maken.
Gevoelens van twijfel steken vaker de kop op
- Je wilt aan de gevraagde verwachtingen voldoen maar ook meer je eigen leven leiden, al weet je niet hoe?
- Je bent soms doodmoe en ren je jezelf voorbij omdat je het allemaal zo goed wilt doen.
- Je verliest jezelf in de waan van de dag en/of in je perfectie.
- Je wilt een goede moeder zijn voor je eigen kinderen, maar ook een goede dochter voor je eigen moeder. Misschien wil je meer grenzen aangeven,
of juist opener worden en kunnen uiten wat jouw behoeftes zijn. Hoe verdeel je deze emotionele energie. - Er is schaamte over voelbare grenzen die zich steeds vaker aandienen maar die niet gevoeld willen worden.
- Communicatie met mensen blijkt eenrichtingsverkeer te zijn geworden of men voelt zich slachtoffer van de omstandigheden.
Met een burn-out raak je in korte tijd heel veel kwijt. Je bent een vreemde voor jezelf, je zondert je af van je omgeving, je vertrouwt niet meer op jezelf
en je eigen kunnen. Overmatige twijfel slaat toe. En de mensen die je willen helpen, mensen dichtbij jou, je kunt ze maar moeilijk verdragen.
Bepaalde persoonskenmerken maken sommige mensen extra kwetsbaar om op de lange duur op te branden: perfectionisten/idealisten, mensen die hoge eisen aan zichzelf stellen, die alles goed willen doen en moeite hebben met nee zeggen, plichtsgetrouw en bovendien nog aardig gevonden willen worden. Een fout wordt ervaren als een persoonlijke mislukking. Iedereen mag zich vergissen, behalve jijzelf.
Na het ontwikkelen van een burn-out sta je voor een belangrijke opdracht; weer leren hoe je jezelf moet ‘voeden’ én afgrenzen.
Weet, dat iedere verandering die je graag ziet, bij jezelf begint. Stap over schaamte heen en sta jezelf toe om er hulp bij te vragen. Samen staan we stil bij jouw huidige situatie.
Dit doen we geleidelijk zodat je je niet opgejaagd hoeft te voelen.